fredag 4 november 2011

Inga symptom?

Ett enkelt sök på google visar att det finns delade meningar om  huruvida Gilberts syndrom påverkar den som har det. Många menar att Gilberts syndrom "orsakar inga symptom". Jag citerar "äldre data rörande buksmärta,trötthet och andra, oftast ospecifika symptom orsakade av GS kan avfärdas i och med att större studier visat att dessa symptom inte är är överrepresenterade hos personer med GS". Att mina ögon blir gula när jag inte ätit på länge måste åtminstone det räknas som ett symptom.

Återigen så går det då inte att förklara varför majoriteten av människor med GS verkar må dåligt. Isåfall har vi något annat som ger de symptom vi upplever. Inte tillräckligt många studier har gjort på ämnet heller och
läkarna har oftast inte tid eller pengar att "överutreda" GS.

Vidare anser jag inte att vi behöver inte hänga upp oss på en diagnos. Det som blir krångligt är i dagens sjukvård är när man har en diagnos som det inte finns varken symptom eller bot på. Vad ska sjukvården göra då? Det finns som sagt inte resurser att gräva djupare i patienters hälsa. Vad som beror på vad och vad som orsakar vad är förvisso intressant men i praktiken så borde det vara hur människan i fråga känner sig som är det viktiga.

Det kan hända att vi kanske skulle hamna under andra diagnoser som IBS eller kronisk trötthet om någon undersökte. Men i slutändan så spelar egentligen ingen roll, det är bäst och mest effektivt att ta ansvar för sin egen hälsa. Det finns många olika yrkesverksamma inom området hälsovård som kan peka dig i rätt riktning. Vi får helt enkelt acceptera att läkarna gör sitt bästa med de medel och instruktioner de har och sedan ta vår hälsa i egna händer, det gäller alla med eller utan GS.











0 kommentarer:

Skicka en kommentar